Reparera propeller

Vi utför propellerreparation för fritidsbåtar och båtar i kommersiell trafik. Propellerteknik är den enda propellerverkstaden i Sverige, som erbjuder 3D-Scanning (MRI)

 

Köp propeller

Här hittar du båtpropellrar i olika storlekar och material.

Vid köp av ny propeller har du som kund bytesrätt vid varvtalsfel.

Priser propellerreparationerLätt skada Svår skada
Aluminium propeller 450 kr 850 kr
Rostfri propeller 550 kr 2 000 kr
Duoprop propeller aluminium 550 kr 1 550 kr
Duoprop propeller rostfri 1 000 kr 2 500 kr
Duoprop propeller nibral 1 250 kr 3 250 kr
Brons propeller (diameter 10 till 17) 550 kr 3 250 kr
Brons propeller (diameter 18 till 35) 1 250 kr 5 500 kr
Kontrollmätning av axel 450 kr
Riktning av axel 2 500 kr
Svetsning av skädda 1 500 kr 2 500 kr
Vulkning 1700 kr 2 800 kr
Växelhus Beroende på skada
Övrig svetsning av drev Beroende på skada
Propellerbalansering 350 – 850 kr
Övriga svetsarbeten 480 kr / h + moms

Alla propellerskador är olika, priserna ovan är riktlinjer och exklusive moms. En propellerreparation överskride aldrig hälften av propellerns nypris.

Svetsning

Våra reparatörer utför svetsarbeten på skadade propellrar, både till fritidsbåtar och kommersiell fartygstrafik. Vi svetsar båtpropellrar i alla material såsom aluminium, stål och brons. När vi får in en skadad propeller saknas det ofta material. En bedömning görs kring materialet och dess skick för att säkerställa vilka åtgärder som ska göras. Svetsning sker och därefter slipas propellern till sin ursprungliga form, så att den blir som ny. En reparation av båtpropellern innebär en lägre kostnad än att köpa en ny. En propellerreparation överskride aldrig hälften av propellerns nypris. Våra reparatörer har lång erfarenhet så att du kan känna dig trygg med resultatet. Kontakta oss gärna för mer information.

Riktning & Mätning

Vid en grundstötning förändras många gånger propellerns, eller propelleraxelns, form. Men istället för att köpa en ny propeller kan man spara tusenlappar genom att rikta om sin befintliga. Vi har lång erfarenhet av riktningar av propelleraxlar och det handlar till stor del om materialkännedom. Riktningen kan utföras med flera olika metoder och vi hjälper dig hela vägen från demontering till riktning och återmontering. Propellerriktningen sker bland annat med hjälp av våra pitch-block, för att varje propellerblad ska bli identiskt likt övriga blad. För att säkerställa ett perfekt resultat mäts propellern med olika pitchometer samt en mängd andra tekniker.

 

Balansering,  statiskt & dynamiskt

När propellern är kontrollmätt återstår balanseringen. Först balanserar man propellern statiskt, vilket innebär att man balanserar propellern på en axel, tar reda på vilket blad som är tyngst. Detta gör man enkelt genom att se vilket blad hamnar neråt när propellern hänger rakt och i mitten på axeln. Därefter balanseras propellern dynamiskt, vilket är något mer komplicerat. Då placerar man propellern på en axel i en balanseringsmaskin. I balanseringsmaskinen snurrar propellern i verkligt varvtal. Vi får då fram exakt värde på varje propellerblad och kan finjustera till ett perfekt nollvärde, så att alla vibrationer är borta. Obalansering kan leda till slitage på lager och ge obehagliga vibrationer under sjöturen.

 

Polering

Polera, lacka, behandla eller putsa – hur håller man efter sin båtpropeller på bästa sätt? Det finns en mängd olika produkter och troligtvis lika många metoder, därför kan det vara svårt att veta hur man ska göra. Polering av propellern görs inte bara för syns skull, det skyddar även materialet, stänger porer och ger en hårdare yta. Vår rekommendation är att polera propellern varje år för att behålla en fin yta och för att hålla växtligheten borta. En rostfri eller en bronspropeller får en glänsande och fin yta. Låt proffs vårda och rengöra din propeller regelbundet och förläng livslängden!

 

Cuppning & Stigningsändring


En cuppning av en propeller innebär att man böjer till propellerbladets bakre kant, så det blir något skålformat. Skålformningen kallas för cup, från engelskans ”cupped” (kupad). Vi utför cuppning av propellrar som bidrar till bättre grepp i vattnet och ger bättre acceleration. Vi utför även stigningsändring men dock upp till 2”, som ger bättre prestanda och tystare båt. Önskar man att ändra motorns varvtal kan man finjustera med denna metod. Felar motorns varvtal mer än 500 varv så är detta sätt ej aktuellt. Då hänvisar vi till en ny propeller.

 

Vulkning

Vi utför propellervulkning till en rad olika propellrar som exempelvis Volvo Penta A, B, C,D,F, G, Ballistic, Mercuru Bravo 1,2, OMC, foldingpropeller, m.m. Propellern balanseras alltid statiskt och dynamiskt efter en vulkning för att ta bort eventuella vibrationer. Kontakta oss gärna för mer information om vulkning och hur vi kan hjälpa dig.

Propellerservice

Lämna in din propeller för en regelbunden propellerservice för att försäkra dig om att din propeller är ok och funktionsduglig. Vid en propellerservice kontrollmäts propellern så att inga dolda fel finns, exempelvis ojämna blad, trasiga splines, vulkningsskada eller obalans. Låt oss som är proffs sköta denna service regelbundet, så förlänger du livslängden av din propeller. Vid eventuella fel kontaktas alltid kunden för prisuppgift. Läs mer om vår propellerservice hos oss på Propellerteknik

 

Svetsning av Skädda, Växelhus, Drev

Ibland har du otur och skadar båtens propeller eller skädda vid grundstötningar eller andra olyckor. Vid en liten skada av skädda (upp till 5 cm´2) svetsas skäddan upp med tillsatsmaterial. Vid större skada så slipas materialet rent och en ny skädda svetsas fast på växelhuset. Våra svetsare utför arbeten på spruckna växelhus. Vi svetsar även kavitationsplatta och andra trasiga delar på drevet. Vi erbjuder en komplett tjänst som gör att både din propeller och drev återställs! Dessa arbeten kräver alltid stora kunskaper om material och svetsteknik. Kontakta oss som är proffs, så är du i trygga händer och får garanti på utfört arbete.

 

Axelriktning

Har din propelleraxel blivit skev? Köp ingen ny, utan kontakta oss först för rådgivning. Du kan spara tusenlappar! Vi har flerårig erfarenhet av att rikta propelleraxlar till utombordsmotorer, drev och raka axlar. Upp till 5 mm sned per 100 mm långt. Med våra metoder behåller axeln sin form!

 

Rådgivning & Beräkning

Tack vare vår långa erfarenhet, spetskompetens och gediget intresse för den marina branschen, kan vi hjälpa dig med rådgivning, uträkningar och andra tips när du söker rätt propeller till din båt. Kontakta oss via mejl, telefon eller besök oss i butiken för frågor gällande offerter, beställningar och reparationer. Välkommen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reparation och försäljning av båtpropeller

Vi har försäljning av båtpropellerar. Rostfri propeller, aluminiumpropeller, bronspropeller och foldingpropeller. Skickas eller köps på plats i våran butik

Propellerreparation

Vi servar och reparerar propellrar i alla material

  • Vulkning
  • Svetsning, riktning, balansering
  • Axelriktning till drev och rak axel
  • Svetsning av skädda och drev

MD Trailer

Vi tillverkar våra egna båtvagnar och båttrailer, standardvagn eller specialbyggd efter kundens båt. Till motorbåt och segelbåt med eller utan hydraulik. Från 1 ton till 30 ton.

Bränsletank

Vi tillverkar rostfria tankar till bränsle, vatten och avlopp
Tankarna uppfyller alla standarder och regler för nyinstallation
och för befintliga installationer.