KONTAKT
tom@propellerteknik.se
031-14 40 40
ÖPPET
Mån–Tors 7:00–16:00
Fre 7:00–15:00
Begränsade sommartider

Certifierade av DNV-GL.
Welding Workshop Propellers.

PROPELLERSKOLAN

HEM > KÖP PROPELLER PROPELLERSKOLAN

DIAMETER

En propeller angivs alltid i två mått, t.ex “13 x 21”. Första sifferparet, i detta fall 13 är diametern. En propellers diameter anges alltid i tum.

PITCH (STIGNING)

Pitch är frammåtrörelsen i tum då propellern snurrat ett varv. När det gäller måtten (siffrorna) på en propeller är pitch (stigning) det andra numret. Om en propeller anges som “13 x 21”, är propellern pitch 21.

CUPPNING / CUP

En “cup” är en skålformning på propellerbladets bakre kant. Cuppningen bidrar till ett bättre grepp i vattnet genom att bladets stigning ökar en aning, men också att undertrycket på bladets framkant sprids ut.

RAKE

Rake är vinkeln propellerbladet har i förhållning till propellernavet. En rake gör att formen på bladet blir till en kon, detta göra att vattenstrålen som bildas koncentreras istället för att spridas ut.

En positiv/ökande rake lyfter stäven uppåt, detta ger en högre toppfart och även ett bättre grepp i vattnet. En negativ rake däremot sänker stäven.

VULKNING

Det finns två typer av propellrar. De med fast nav och de med ett gumminav, dvs vulkade nav. Vulkningen har flera funktioner, däribland:

  • Hindrar vibrationer från propellern till axeln (motorn)
  • Minskar korrision på propellern vid strömförlust
  • Minskar risken för att axeln skadas vid en grundstötning

TECKEN PÅ ATT VULKNINGEN KAN VARA SKADAD

  • Båten har svårt att komma upp i planing även om motorn varvar ut
  • Vid skarpa svängar kan det kännas som kavitation

Så här tar du enkelt reda på om vulkningen har släppt från propellernavet: Gör ett sträck på propellern och på vulkningen och se om vulkningen flyttar sig. Med en märkning på propellern och vulkning kan du enkelt se om vulkningen har släppt (efter körning).

PITCHBLOCK

Ett pitchblock används när en propeller ska riktas eller justeras. Propellern är placerad på pitchblocket när propellern repareras, på så sätt får varje propellerblad samma pitch (stigning).